Finančno svetovanje in pogosta vprašanja

Imam manjše podjetje in mi najemanje manjšega kredita pri banki predstavlja preveliko izgubo časa. Ali mi lahko pomagate?

Seveda! V Hiši financ dobro poznamo želje in zahteve bank. Poznamo banke. Pogoj za uspešen najem kredita je popolna vloga, v kateri je potrebno opisati vse bistvene informacije, ki jih banka potrebuje: o podjetju, o namenu kredita, o poslu, ki ga želite izpeljati s kreditom. V hiši financ bomo za vas opravili večji del tega dela. Seveda pa ne bo šlo brez vašega sodelovanja.


Prijavljam se na razpis Slovenskega podjetniškega sklada in nisem kos pripravi vse potrebne dokumentacije. Ali mi lahko pomagate?

 Pokličite nas, da se dogovorimo za sestanek ali še bolje obisk v vašem podjetju. Na našem srečanju se bomo seznanili z vašim podjetjem in nameravano investicijo, kar bo dobra osnova za pripravo poslovnega načrta, ki bo izdelan po vseh merilih sklada. V svoji praksi smo pregledali na stotine investicijskih načrtov, ki so bili podlaga za iskanje bančnega kredita in sodelovanja na razpisu Sklada. Vemo, kaj tam pričakujejo, zato vam znamo pomagati.


Sem samostojni podjetnik, banka ne želi več dodatno kreditirati moje dejavnosti. Brez tega ne vidim izhoda. Ali mi tudi tu lahko pomagate?

Vsekakor. Očitno banka ocenjuje, da so vaši obstoječi krediti že dosegli zgornjo mejo oziroma da vaša dejavnost ne zagotavlja več denarnega toka, ki zadošča za pokrivanje še dodatnih kreditnih obveznosti. Vi pa imate morda še ideje kako povečati obseg poslovanja, a vam banka ne verjame. To so najpogostejši razlogi, da vam banka zapira svoja vrata. Če se postavite v vlogo banke, jo morda razumete, večinoma pa ne. Jasno da čudežev ne moremo narediti, gotovo pa bomo vaše stanje skrbno proučili, pripravili vse potrebno, da banko skupaj prepričamo, da vam prisluhne. Z resnostjo, ki jo boste pokazali pri banki s tem, da ste angažirali strokovnjake, bomo že veliko naredili. Predvsem pa s konkretnimi predlogi, ki so dejanski odraz vašega stanja in zmožnosti. Banke se v teh težkih časih počasi le prihajajo do spoznanja, da bodo preživele le od delujočih podjetij in tistih, ki uspevajo plačevati obresti. Zato bodo pripravljene tudi na kompromise, ki pa morajo biti zdravi. Za to bomo poskrbeli mi.


Moja banka mi z leta v leto podaljšuje kratkoročni kredit. Sam ugotavljam, da je to najdražja oblika financiranja, zato želim nekaj spremeniti. Mi lahko pomagate?

 Kot sami ugotavljate je to res najdražja oblika financiranja. Ves čas trajanja kreditnega razmerja plačujete obresti na celotno glavnico (ker ne znižujete stanja dolga) in to najverjetneje po višji obrestni meri, kot bi jo izpogajali z banko, če bi kredit nadomestili z dolgoročnim kreditom s postopnim odplačevanjem. Predlagamo, da zberete vso potrebno dokumentacijo in so pričnete z banko pogajati o reprogramiranju kredita v dolgoročnega.


Pred leti sem najel investicijski kredit v švicarskih frankih. Še vedno banki dolgujem skoraj toliko, kot sem si sposodil. Kaj naj naredim?

Ko ste najemali kredit je bil le ta ugoden, zaradi nizkega LIBORja za švicarski frank; niste se pa zavedali tveganja spremembe valutnih tečajev. Ta sprememba se je v tem času zgodila in to vas postavlja pred dejstvo, da se vaš neodplačan dolg, preračunan v domačo valuto (EUR) ne znižuje. Enostavnega odgovora na vaše vprašanje ni. Tudi odločitev kaj narediti, je na koncu vaša. Mi vam bomo pa pomagali, na osnovi vseh z vaše strani pridobljenih informacij, pripraviti najboljšo osnovo za vašo odločitev.